Pitch tips

Bereik je doel met een goede pitch: onze tips

De pitch is een krachtige presentatie waarin je jezelf in korte tijd optimaal neerzet. Hoe kun je in een paar minuten een boodschap overbrengen op een manier waardoor het publiek overtuigd raakt?

Tijdens elke sollicitatie, maar ook in het dagelijks leven, wordt ons vaak gevraagd: “Vertel eens wat over jezelf”. Het beantwoorden van dit verzoek valt voor de meeste mensen niet mee. We zijn gewend om lang te praten en veel details te beschrijven. Hierdoor is het ontzettend moeilijk om ineens alleen de kernboodschap over te brengen. Daarom is een goede voorbereiding essentieel.

Hoe lang duurt een pitch?
Je pitch moet lang genoeg zijn om te prikkelen en kort genoeg om de aandacht vast te blijven houden. Hoe korter de duur waarin je deze twee kunt bereiken, hoe beter. Je krijgt voor project Vliegende Start tussen de vijf en tien minuten om jezelf en je ondernemersplannen te presenteren.

Bij het schrijven en oefenen van je pitch is het handig om je pitch af te stemmen op het verzoek ‘vertel eens wat over jezelf’. Dit is de meest voorkomende manier waarop pitches kunnen worden ingezet. Bovendien komt het op deze wijze het meest natuurlijk over om te beginnen met je pitch.

Vijf tips voor je pitch

 1. Schrijven is schrappen
  Het schrijven van een goede pitch is niet eenvoudig. Omdat het noodzakelijk is alleen relevante informatie te geven en je maar kort de tijd hebt, is het verstandig een aantal rondes van revisie te doen. Schrijven is schrappen. Zorg voor tenminste één goed voorbeeld waarin een bepaalde competentie naar voren komt.
 1. Oefen hardop
  Mensen hebben vaak de neiging om het verhaal alleen te memoriseren. Net zoals je vroeger leerde voor een toets. Het oefenen van een pitch is echter niet hetzelfde. Jezelf hardop horen praten geeft een extra dimensie aan het oefenen. Zo kun je focussen op de overtuiging waarmee je je verhaal brengt en kun je letten op belangrijke zaken als intonatie, stemvolume en je lichaamstaal.
 1. Vraag anderen om hun mening
  Het is belangrijk dat je zelf overtuigd bent van je pitch, maar nog belangrijker is het dat de boodschap helder overkomt bij anderen. De enige manier om hier zeker van te zijn is door het te oefenen met een bekende en te vragen naar hun eerlijke mening. Je kunt je pitch maar één keer doen en een eerste indruk heeft een enorm effect op het verloop van de rest van het gesprek.
 1. Wees enthousiast
  Enthousiasme is aanstekelijk. Zelfs wanneer een verhaal inhoudelijk saai is, kan het door de juiste manier van vertellen toch leuk zijn om naar te luisteren. Mensen voelen zich aangetrokken tot andere vrolijke mensen en positiviteit. Laat je energie, motivatie en enthousiasme dus goed doorschijnen tijdens je pitch!
 1. Eindig met een vraag
  Door je pitch af te sluiten met een vraag zorg je ervoor dat er geen abrupt einde ontstaat na het verhaal. Je geeft hiermee de uitgelezen mogelijkheid om direct in te haken op je verhaal, waardoor mensen de kans krijgen om dieper in te gaan op de informatie die jij zojuist hebt verteld.